1 Spoelworm resistentie tegen pyrantel in Zweden!

In een Zweeds onderzoek is resistentie van spoelworm (Parascaris spp.) tegen pyrantel aangetoond. Pyrantel is verkrijgbaar onder de merknamen Strongid-P, Equiworm P, Banminth en Hippotwin. Voor fenbendazol, merknaam Panacur, is geen spoelwormresistentie aanwezig.

Als bij mestonderzoek een of meer spoelwormeitjes aanwezig zijn, dan geldt een ontwormadvies.

Het onderzoek geeft aan om in eerste instantie spoelwormen te behandelen met fenbendazol. Let goed op: bloedwormen zijn op hun beurt weer resistent tegen fenbendazol. Overleg altijd goed met je dierenarts welke wormen je paard heeft en welke ontwormingsmiddel(en) nodig zijn.

Bron: Artikel in Horsetalk

Foto: Spoelwormeitje onder de microscoop (100x vergroot).

Foto: Spoelwormeitje onder de microscoop (100x vergroot).

2 Darmflora van paarden speelt mogelijk een belangrijke rol bij wormimmuniteit

Er zijn paarden die vrijwel nooit wormen hebben, terwijl andere juist met regelmaat een bloedworminfectie krijgen. Franse onderzoekers hebben een link gevonden tussen de samenstelling van de darmflora bij paarden en hun immuniteit tegen wormen.

Hoge uitscheiders hebben meer protozoa (eencelligen) en schadelijke bacterien. Lage uitscheiders hebben meer eosinofielen. Eosinofielen zijn een soort witte bloedcellen. Ze maken veel stoffen aan die een rol spelen bij de afweer tegen bepaalde infecties, vooral infecties met parasieten en wormen.
Er is meer onderzoek nodig om de rol van de darmflora tegen wormen met zekerheid vast te stellen.

Bron: Artikel in thehorse.com.

Link naar het researchonderzoek.

3 Nieuwe handige methode voor wormen.

Deze keer geen mestonderzoek maar direct de wormeitjes uit een volwassen aarswormvrouwtje bekijken. Prik met een speld het achterlijfje aan en doe de vloeistof direct op een objectglaasje. Links de worm met de lange dunne staart en rechts de aarswormeitjes.
Een super makkelijke methode om te weten welke worm je in de mest ziet. Met dank aan Chelsea Quast voor de gevonden worm.

Volwassen aarswormvrouwtje

Verse wormeitjes onder de microscoop 100x vergroting.

Gedroogde aarswormeitjes. Zo zien ze er uit met de plakbandtest.

Lees alles over wormen in het Handboek Wormen bij paarden. Meer info en bestellen in de webshop.

Wil je op de hoogte blijven over endoparasieten en mestonderzoek, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op sociale media.