Voor een aantal mestonderzoektechnieken is een laboratoriumcentrifuge nodig. Het betreft de Wisconsin flotatiemethode en de gecombineerde sedimentatie-flotatiemethode. Deze methoden zijn gevoeliger en tonen eerder wormeitjes aan dan bij standaard mestonderzoek volgens de McMaster methode. Het toepassen van de methoden is interessant voor het bepalen van wormresistentie en voor wormen die weinig wormeitjes uitscheiden. Alpaca’s hebben wormen die weinig eitjes uitscheiden. De sedimentatie-flotatiemethode wordt standaard bij alpaca’s toegepast.

De meeste centrifuges zijn duur en zijn hierdoor alleen voor professioneel gebruik bij dierenartsenpraktijken toe te passen. Gelukkig is nu een goed betaalbare centrifuge gevonden. Deze hebben we getest voor mestonderzoek met goede resultaten. De centrifuge is geschikt voor 15-20 ml buisjes en heeft een maximale snelheid van 4000 rpm (rotaties per minuut). Deze centrifuge is te koop bij Quirumed en is hier te bestellen.

 

Lees alles over wormen in het Handboek Wormen bij paarden. Meer info en bestellen in de webshop.

Wil je op de hoogte blijven over endoparasieten en mestonderzoek, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Twitter.